לפי פסיקת בתי הדין לעבודה בישראל, כל מעסיק בישראל מחויב לבצע שימוע מקדים לעובד בטרם יפטרו ממקום העבודה. בעבר חובת השימוע המקדים הייתה נהוגה רק במגזר הציבורי, אך החוק השתנה כך שהוא רלוונטי לכלל ציבור העובדים בישראל.
במאמר זה אציג את זכויות העובד, הפיצוי המינימלי והמקסימלי שהוא יכול לקבל בבתי הדין לעבודה במצב של פיטורים ללא שימוע מקדים.
משרד עו"ד לירן גודיס עוסק בעריכה, חתימה והפקדה של מסמך ייפוי כוח מתמשך בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962. משרדינו מעניק שירות מקצועי, אישי ומותאם אישית עד בית הלקוח, במטרה להקל ולפשט את התהליך למייפה הכוח (האדם הממנה). לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3223007 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהן זכויות העובד במצב של פיטורים ללא שימוע מקדים?
לפי פסיקת בתי הדין לעבודה, לכל עובד שמורה הזכות להביע ולשטוח את טענותיו בטרם הוא מפוטר על ידי המעסיק. החובה לערוך שימוע לעובד במצב של פיטורים חלה ללא תלוי במצב הכלכלי של המעסיק או החברה.
מעסיק אשר אינו מקפיד על הליך תקין של שימוע לפני פיטורים פותח לעובד פתח חוקי להגשת תביעה לקבלת פיצוי כספי בבית הדין לעבודה. היקף הפיצוי שניתן לתבוע מהמעסיק תלוי בפרמטרים כמו גיל, וותק ותנאי העסקתו של העובד אצל המעסיק, נסיבות הפיטורים, התנהגות העובד לפני ואחרי הודעת הפיטורים ועוד שלל פרמטרים אשר נלקחים בחשבון בבית הדין לעבודה.
באופן כללי, גובה הפיצוי הכספי שיפסק לעובד תלוי בצורה ישירה בנזק שנגרם – ככל שהעובד יצליח להוכיח נזק רב יותר, כך הפיצוי שיתקבל יהיה גבוה יותר. לרוב, הפיצוי המינימלי במקרים אלה עומד על משכורת אחת והמקסימלי עומד על 12 משכורות חודשיות (סכום לא מבוטל).
לסיכום, החקיקה והפסיקה בבתי הדין לעבודה אינן משאירים יותר מידי מקום לספקות – הן מצד העובדים והן מצד המעסיקים. זכות השימוע מעוגנת בחקיקה ובפסיקה בבתי הדין לעבודה, כך שבמצב של פיטורים ללא שימוע מקדים, העובד זכאי להגיש תביעה לקבלת פיצוי כספי בשל פיטורים לא חוקיים.