חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 מסדיר, מעגן ומגדיר את הפעולות המשפטיות וההגבלות (סייגים) אשר מוטלות על אוכלוסיות מקטגוריות שונות בישראל (בגירים מול קטינים, אנשים בעלי צרכים מיוחדים וכדומה).
חשוב לציין כי מטרת המחוקק בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, היא לא להצר את צעדיו של האדם, אלא דווקא להגן ולדאוג לצרכיו באמצעות צד שלישי (אפוטרופוס).
משרד עו"ד לירן גודיס מוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי להעניק ליווי, ייעוץ וייצוג משפטי בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962. משרדינו בעל ניסיון רב בעריכה, חתימה והפקדה של מסמך ייפוי כוח מתמשך או מסמך הבעת רצון בהתאם לחוק. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3223007 ונשמח לעמוד לרשותך.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962
באפן כללי, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 מסדיר, מעגן ומגדיר מספר רב של מושגים, הנחיות והגבלות אשר מוטלות על קטינים ובגירים אשר על פי החוק, אינם מסוגלים או יכולים לדאוג לענייניהם בכוחות עצמם.
באופן כללי, האוכלוסיות אשר מוגבלות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הן:
- קטינים – על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, קטינים שטרם מלאו להם 18, אינם יכולים לבצע פעולות ללא הסכמת צד שלישי (אפוטרופוס). האפוטרופוס יכול להיות אפוטרופוס טבעי מכוח הורות או אפוטרופוס חיצוני מכוח צו בית משפט או ייפוי כוח מתמשך שנכנס לתוקף.
- פסולי דין – על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, הורים לילדים בגירים אשר מלאו להם 18, אינם יכולים לפעול או לקבל בשם ילדיהם החלטות. במקרים בהם אדם בגיר אינו יכול לדאוג לענייניו בכוחות עצמו (לדוגמא, בגירים בעלי צרכים מיוחדים, מחלה, דמנציה, תאונת עבודה, תאונת דרכים וכדומה), בית המשפט רשאי להכריז כי האדם פסול דין ולמנות לו אפוטרופוס מתוך המשפחה או אפוטרופוס חיצוני אשר ידאג לצרכיו.
ההגבלות (הסייגים) אשר מוטלים על קטינים או פסולי דין, נעשים במטרה להגן, לדאוג ולהבטיח את כלל צרכיהם האישיים, הכלכליים והרפואיים.
תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות
על לחקיקת תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, בית המשפט היה ממנה לאדם שהוגדר בלתי כשיר מבחינה משפטית, אפוטרופוס לפי ראות עיניו. כתוצאה מכך, התרחשו לא מעט מצבים בהם בית המשפט היה ממנה לאדם שהוגדר בלתי כשיר, אפוטרופוס שלא תמיד שיקף את רצונו האמיתי של האדם.
החל ממועד חקיקת תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כל אדם מעל גיל 18 יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך או מסמך הבעת רצון אשר יכולים לשקף את רצונותיו, משאלות ליבו ובחירותיו המדויקות.
לסיכום, לאחר שנים בהם חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קפא על שמריו, תיקון 18 לחוק יצר מהפכה אמיתית אשר שמה את האדם במרכז תוך שמירה על כבודו, משאלות ליבו ועצמאותו (עד כמה שניתן בהתאם למצבו הפיזי/קוגניטיבי).
משרד עו"ד לירן גודיס מוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי להענקת שירותים משפטיים במסגרת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962. במהלך השנים, משרדינו ערך עשרות מסמכי ייפוי כוח מתמשך או מסמכי הבעת רצון – כך שאנו בטוחים שנוכל לרתום את הידע, המומחיות והניסיון שצברנו לייצוג האינטרסים, הצרכים והשקפות העולם שלך.
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3223007 ונשמח לעמוד לרשותך.